Bij discussie over glyfosaat worden rare argumenten gebruikt

Column Melkvee Timo Burgers 12 dec 2023 om 11:00uur

De Europese Commissie staat het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat voorlopig toe. Nederland onthield zich van stemming, na een dringende oproep van een Kamermeerderheid om tegen te stemmen. Bij de discussie over glyfosaat worden rare argumenten gebruikt.

© Dirk Hol

Sommige mensen willen de veehouderij laten krimpen om de natuur te beschermen en zien daarbij stikstof uit de veehouderij als de enige bedreiging die op onze natuur afkomt. Tegenstanders van glyfosaat hebben dezelfde kokervisie. Ze zien glyfosaat als synoniem voor landbouwgif en dat is iets waar je aan doodgaat. Een verbod is nodig omdat het middel de bodem en het grondwater vervuilt, insecten doodt en je er de ziekte van Parkinson van krijgt.

Als dat werkelijk zo is, dan ben ik ook voorstander van een verbod. Ik heb alleen veel horen roepen, maar weinig onderbouwing gehoord. Een paar jaar geleden heb ik meegewerkt aan een onderzoek naar bodemleven, waarbij percelen landbouwgrond werden vergeleken met percelen natuurgrond.

Op de natuurgrond werden meer restanten van insecticiden gevonden dan op de landbouwgrond. De verklaring was dat de natuurgrond tientallen jaren geleden akkerbouwgrond was, waar insecticiden waren gebruikt. De landbouwgrond in het onderzoek was grasland, waar zelden insecticiden waren gebruikt. Glyfosaat was nergens te vinden. Blijkbaar breekt het dus snel af in de bodem.

Glyfosaat wordt afgestraft omdat het zo zichtbaar is

Timo Burgers, melkveehouder in Spankeren (GD)

In een uitzending van, ik meen, Nieuwsuur vertelde iemand waarschijnlijk Parkinson te hebben gekregen van glyfosaat. Achter het huis van deze persoon was vroeger een stijg- en landingsbaan voor spuitvliegtuigen waardoor er contact mee was geweest. Klinkt geloofwaardig, ware het niet dat er nooit glyfosaat is gespoten met een vliegtuig.

In 2019 besteedde het tv-programma Zembla een aflevering aan het verband tussen Parkinson en bestrijdingsmiddelen. Daarin werd onder andere getoond hoeveel wijnboeren in Frankrijk Parkinson hebben en werd vooral gewezen naar antischimmelmiddelen. De naam glyfosaat heb ik in de uitzending niet gehoord.

Discussie is goed, maar gebruik wel de goede argumenten en wijs naar het goede product. Glyfosaat zou ik niet graag opdrinken, maar in feite wordt het afgestraft omdat het gebruik ervan zo zichtbaar is door het verkleuren van gras. Tegelijkertijd verbaas ik me erover dat er onder de gebruikers van middelen niet meer vragen worden gesteld over Parkinson. Het is een verschrikkelijke ziekte die ik niemand gun, zeker niet als het te voorkomen was geweest.

Reacties zijn gesloten.